Godafsked
Regler for askespredning
Få op til kr. 11.800,- i tilskud
Ring til os hele døgnet rundt
Fast pris - Ingen overraskelser
God kundevurdering
Samlet over 100 års erfaring
Personlig samtale såfremt du ønsker det
Koordinering med præst, kirke og graver
Regler for askespredning
Spredning af afdødes aske over åbent hav er en smuk og rørende gestus, som samler familie og pårørende om et helt særligt øjeblik. Men der er enkelte regler og retningslinjer som skal overholdes, før en tilladelse kan bevilliges af Kirkeministeriet. Hos Godafsked.dk kender vi procedurerne ved askespredning og kan assistere jer i hele forløbet – fra start til slut. På den måde efterkommes afdødes ønsker på en mindeværdig og respektfuld måde, mens en erfaren bedemand varetager de praktiske gøremål og skaber rammerne om en smuk seance på det åbne hav.
Hvordan foregår askespredning?
Spredning af aske over åbent hav kan blive aktuelt, hvis afdøde skriftligt har angivet ønske om det. I særtilfælde kan nærmeste familie og pårørende få indflydelse på beslutningen i tilfælde af, at der ikke fremligger nogen brugbar skriftlig dokumentation, eksempelvis i form af ’Min Sidste Vilje’ eller en Tro & Love erklæring. Der kan således anmodes om dispensation til askespredning, hvis det uden tvivl var afdødes sidste ønske samt at ingen i nærmeste familie modsætter sig det ceremonielle ritual.
Askespredning efter bisættelse? Læs mere om bisættelse her
Hos Godafsked.dk hjælper vi familier i hele Danmark med at arrangere og planlægge smukke og respektfulde ceremonier ved spredning af afdødes aske. Vi kan være med helt fra højtideligheden i kirken eller ved bisættelse i kapel og sørger for rustvognskørsel til krematoriet til udlevering af asken i en søurne. Herefter er familien selv ansvarlig for spredningen af asken, men vi kan være med jer hele vejen, så intet overlades til tilfældighederne – hverken det praktiske eller det følelsesmæssige.
Forholdsregler ved askespredning
- Dokumenteret ønske om askespredning fra afdøde
- Skal foregå over åbent hav og minimum 200 m fra land. (i enkelte tilfælde over større fjorde og bugte, men ikke over åbent land, skov eller søer)
- Asken må ikke opbevares i hjemmet
- Urnen må ikke nedsænkes i havet, men skal åbnes over vandoverfladen
- Ceremonien må ikke vække opmærksomhed/opsigt
- Urnen destrueres typisk efter askespredningen
Er du i tvivl om forløbet ved en bisættelse efterfulgt af askespredning, så kontakt en bedemand fra Godafsked og bliv klædt på til en højtidelighed der samler familien.
Askespredning og klassisk højtidelighed
Har afdøde nær familie i udlandet eller stærk tilknytning til andre steder end Danmark, så er det muligt at dele asken og få den ene halvdel enten begravet eller spredt til søs i Danmark og den anden halvdel transporteret til udlandet. Ønsker I at få delt asken, så kræver det yderligere tilladelse fra Kirkeministeriet.