Sådan foregår en begravelse
En begravelse er nok det mest kendte afskedsritual i daglig tale, for selvom bisættelser er mindst ligeså anvendte som begravelser, så skelner de fleste ikke imellem de to ritualer. Og der er da heller ikke den store forskel på de to ritualer.
Den store forskel på en begravelse og en bisættelse er afslutningen på ceremonien. Ved begravelsen ender handlingen ved graven, hvor bisættelsen ender med, at rustvognen kører kisten til krematoriet.
Her på siden kan du læse mere om, hvordan en begravelse foregår, så du bedre kan træffe beslutning om, hvad du skal vælge.
Begravelse eller bisættelse hvad er forskellen?
Til daglig har du ikke brug for at vide, hvad forskellen på en begravelse og bisættelse er. Men når du skal tage afsked med en af dine kære, er det godt at kende til mulighederne for en god afsked.
Om der er tale om en begravelse eller en bisættelse afhænger af afslutningen på ceremonien. Hvor en bisættelse slutter, når rustvognen kører kisten til krematoriet, ender begravelsen med kistenedsænkning og jordpåkastelse ved graven.
Kistebegravelse og handling i kirken
Er der ønske om en begravelseshandling i kirken, sørger vi for, at du som pårørende får kontakt med præsten inden handlingen. Præsten sætter som regel god tid af til en samtale, hvor I sammen taler om jeres ønsker til ceremonien, f.eks. ønsker til salmer, hvad der skal nævnes i talen, m.m.
I kirken begynder begravelseshandlingen med, at organisten spiller et stykke musik, inden I sammen synger første salme. Fra alteret hilser præsten på alle i kirken, ofte med ordene "Herren være med jer", beder en bøn og læser en tekst fra Bibelen. Herefter synger I anden salme.
Fra prædikestolen holder præsten derefter sin tale for afdøde. Præsten kan også holde talen ved siden af kisten. Der synges endnu en salme, inden kisten bæres ud af kirken og ud til graven. Har I brug for hjælp til at bære, skal I endelig sige det til os. Så hjælper vi med at finde en løsning på dette.
Den sidste afsked ved graven
Ved graven er I som pårørende med til at sænke kisten i jorden. Præsten beder endnu en bøn og kaster derefter jord på kisten. Som afslutning på højtideligheden beder I fadervor i fællesskab, inden præsten lyser velsignelsen, og I sammen synger en sidste salme.
Når graven er dækket til med jord, sørger vi bedemænd for at pynte gravstedet med de medbragte blomster og buketter.
Der kan være forskel på begravelseshandlingen. Det afhænger f.eks. af præsten samt jeres ønsker for handlingen. Dette får I naturligvis også på plads, når I har begravelsessamtale med præsten.
Valg af gravsted
Før begravelseshandlingen finder sted, har I som pårørende været på kirkegården for at vælge et gravsted. Hvis ikke afdøde eller I pårørende da allerede har reserveret en gravplads på forhånd. Det kunne for eksempel være et familiegravsted. I så fald tager vi som bedemænd os af det praktiske på kirkegården inden begravelsen.
En handling uden præst
Var afdøde ikke medlem af folkekirken, eller ønsker I pårørende en handling uden præst, kan vi arrangere en borgerlig ceremoni. Disse foregår ofte på et kapel. Her er det jer pårørende, der bestemmer, hvordan afskeden skal foregå.
Uanset om I ønsker en traditionel begravelse, eller om afdøde ønskede en handling uden medvirken af en præst, kan vi som jeres bedemand hjælpe jer hele vejen.